Moje Forever logo
Witaj w Moje Forever

Ketchup domowy z cukinii, home made ketchup

Opublikowano: 
2018-10-28

Ketchup domowy z cukinii, zaatakował mnie na pewnej grupie FB. Wyglądał obłędnie i zbierał pochwały od komentatorów, szczególnie tych, którzy już testowali ten produkt. A, że kilka dni temu dostałam od mamy gigantyczną cukinię, to wpadłam na pomysł, że zużyję ją właśnie do niego.

 ketchup z cukinii

Pisałam już o przepisie na makaron z cukinii nietypowy makaron. Ogólnie, uwielbiam cukinię, mogę ją jeść zarówno na surowo jak i w formie przerobionej. Z powodzeniem dodaję ją do... wariacji pt. sałatka grecka. W przeciwieństwie do ogórka, który puszcza wodę, cukinia dłużej zachowuje jędrność i przyjęła się u mnie także jako warzywo sałatkowe. Kiedy obierze się ją ze skóry, udaje ogórek, bo nie ma dominującego smaku.

Przepis na Ketchup domowy z cukinii

Przepis na ketchup domowy z cukinii wymaga posiadania kilku składników: cukinii, papryki, cebuli alternatywnie jabłek, cukru,  octu, koncentratu pomidorowego lub w sezonie pomidorów oraz przypraw: pieprzu, soli, curry i papryki słodkiej lub ostrej — co kto lubi.

Zaczynamy od obrania warzyw i krojenia. Duża, przerośnięta cukinia, wymagała wydrążenia pestek, mniejsze warzywa, użyłabym w całości, aczkolwiek bez skórki, by nie zatracać koloru.

cukinia, domowy ketchup z cukinii
cukinia, domowy ketchup z cukinii
cukinia, domowy ketchup z cukinii

Kiedy wszystko jest już pokrojone, wrzucamy do dużego garnka, posypujemy solą z cukrem i zostawiamy, aż składniki puszczą sok. Nawet kilka godzin. U mnie, garnek stał na chłodzie, na balkonie, całą noc.

Następnie, nie wylewając soku, doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy ocet, przecier lub pomidory oraz przyprawy i dalej gotujemy, zwracając uwagę na mieszanie, ponieważ  redukuje się ilość soku. Ostatnim etapem jest miksowanie wszystkiego na gładką masę i wlanie do słoiczków. Gotujący sos, po rozlaniu i zakręceniu, uprzednio dokładnie wycierając szyjkę słoika, można od razu przewracać "do góry nogami". Wek się zamknie.

Ketchup domowy z cukinii, home made ketchup

Ponieważ to mój pierwszy raz, nie napiszę,  jak długo można to trzymać w słoikach. Zakładam, że w lodówce w zamknięciu nawet całkiem długo. Podejrzewam też, że nie zepsuje się bardzo szybko, nawet otwarty, ponieważ cukier i ocet pełnią po części rolę konserwantu. Rozdam rodzinie i spytam o ocenę. Mojej posmakował. Trafił do jedzonego tego dnia spaghetti z mięsa indyka. Oczywiście z sosem własnego wyrobu.

 

W następnym wydaniu ketchupu domowego z cukinii dodam jabłka.

Przepis, który zamieszczam, jest mixem tego co wybrałam z internetu. Ale będę eksperymentować, aż znajdę swój własny, pod smaki mojej rodziny.

Pobierz przepis  (PDF)

domowy ketchup

Skomentuj Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

One comment on “Ketchup domowy z cukinii, home made ketchup”

  1. Prze-pysz-ny! Świetnie się sprawdził jako dip do nachosów 🙂 Pół słoika zniknęło przy pierwszym posiedzeniu!

Projekt i wykonanie: fondo.pl