Ciasto drożdżowe z lodówki na zimno też wyrośnie. Sama w to nie wierzyłam, ale spróbowałam z sukcesem. Pamiętam zapach ciasta drożdżowego autorstwa babci, z czasów dzieciństwa. Obejmował cały dom. Pamiętam też, że na drugi, trzeci dzień, placek nie był już tak smaczny. Był suchy. Dlatego wszyscy pałaszowali świeży, a czasem nawet jeszcze ciepły, co podobno zdrowe nie jest. Ale kto się tym przejmował? Z owocami był jeszcze lepszy. Na przykład ze śliwkami albo morelami. Poezja!
W przepisie na ciasto drożdżowe z lodówki jest olej i dzięki czemu nie jest ono suche nawet dwa dni po upieczeniu. Składniki należy układać warstwowo w określonej kolejności i absolutnie nie mieszać! Odłożyć na całą noc, a następnego dnia miksować robotem i voila! Koniec z ręcznym wyrabianiem ciasta, koniec z bolącymi palcami. Ten przepis to istna petarda dla tych, co lubią ciasta drożdżowe, a nie chcą się narobić.
Nie próbowałam nigdy drożdży w proszku. Nie mam pojęcia, jak się zachowują. Zawsze kupuję świeże i takie używam.
Próbowałam mąki gryczanej na etapie odstawiania glutenu i świeże ciasto było nawet ok, ale na drugi dzień było.. niejadalne.
Dlatego cokolwiek robię z drożdżami, używam mąki pszennej zwykłej, białej i dodaję otręby owsiane a czasem trochę mąki owsianej. Ciasta drożdżowego z lodówki, z taką kombinacją, jednak jeszcze nie próbowałam.
Składniki:
10 dag drożdży
1 szkl. cukru
4 jajka
3/4 szkl. zimnego mleka
1 szkl. oliwy
4 szkl. mąki
Kruszonka:
100 g masła
100 g cukru
200 g mąki
W takiej kolejności, składniki wsypujemy do miski i nie mieszając, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po wyjęciu wymieszać całość mikserem na jednolitą masę. Na wierzch układamy owoce a na górę kruszonkę.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni, obie grzałki, bez termoobiegu.
Smacznego ciasta! 🙂 Pobierz przepis (PDF) CIASTO DROŻDŻOWE NA ZIMNO