Moje Forever logo
Witaj w Moje Forever

Ciasto drożdżowe z lodówki

Opublikowano: 
2019-04-26

Ciasto drożdżowe z lodówki na zimno też wyrośnie. Sama w to nie wierzyłam, ale spróbowałam z sukcesem.  Pamiętam zapach ciasta drożdżowego autorstwa babci, z czasów dzieciństwa.  Obejmował cały dom. Pamiętam też, że na drugi, trzeci dzień, placek nie był już tak smaczny. Był suchy. Dlatego wszyscy pałaszowali świeży, a czasem nawet jeszcze ciepły, co podobno zdrowe nie jest. Ale kto się tym przejmował? Z owocami był jeszcze lepszy. Na przykład ze śliwkami albo morelami. Poezja!

W  przepisie na ciasto drożdżowe z lodówki jest olej i dzięki czemu  nie jest ono suche nawet dwa dni po upieczeniu. Składniki należy układać warstwowo w określonej kolejności i absolutnie nie mieszać!  Odłożyć na całą noc, a następnego dnia miksować robotem i voila! Koniec z ręcznym wyrabianiem ciasta, koniec z bolącymi palcami. Ten przepis to istna petarda dla tych, co lubią ciasta drożdżowe, a nie chcą się narobić.

Nie próbowałam nigdy drożdży w proszku. Nie mam pojęcia, jak się zachowują. Zawsze kupuję świeże i takie używam.
Próbowałam mąki gryczanej na etapie odstawiania glutenu i świeże ciasto było nawet ok, ale na drugi dzień było.. niejadalne.

Dlatego cokolwiek robię z drożdżami, używam mąki pszennej zwykłej, białej i dodaję otręby owsiane a czasem trochę mąki owsianej. Ciasta drożdżowego z lodówki, z taką kombinacją, jednak jeszcze nie próbowałam.

Składniki:

10 dag drożdży
1 szkl. cukru
4 jajka
3/4 szkl. zimnego mleka
1 szkl. oliwy
4 szkl. mąki

Kruszonka:

100 g masła
100 g cukru
200 g mąki

W takiej kolejności, składniki wsypujemy do miski i nie mieszając, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po wyjęciu wymieszać całość mikserem na jednolitą masę. Na wierzch układamy owoce a na górę kruszonkę.

Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni, obie grzałki, bez termoobiegu.

Smacznego ciasta! 🙂    Pobierz przepis (PDF) CIASTO DROŻDŻOWE NA ZIMNO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Projekt i wykonanie: fondo.pl