Moje Forever logo
Witaj w Moje Forever

Ciasto bez glutenu z owocem, gryczane, owsiane

Opublikowano: 
2018-12-02

To ciasto bez glutenu jest u mnie numerem jeden. Robię je z pamięci, a niedługo z zamkniętymi oczami. Wykonanie jest dość szybkie, ma mało składników, można użyć praktycznie każdy owoc, który zwykle kładzie się do ciasta pieczonego. Choć u mnie najmniej spisuje się z jabłkiem, bo rodzina nie przepada za szarlotkami, to najlepiej wcinają z owocami kwaśnymi.
Ten placek, mimo że u mnie jest ciastem bez glutenu, jest znane i ma wiele nazw: ciasto z owocami pod kruszonką, pleśniak, ciasto z owocem i bezą a u mnie nazywany jest ciastem kolorowym gryczanym.
Oryginalny przepis oczywiście miał mąkę pszenną, ale całkiem dobrze sprawdza się gryczana oraz owsiana. Mix obu także jest bardzo smaczny.
Latem używam świeżych owoców, zimą mrożonych: śliwek, wiśni, jagód, agrestu, rabarbaru.. i mixu tychże, słowem, co nam przyjdzie na myśl. Wersja gryczana może być śmiało wykorzystana przez osoby z nietolerancją glutenu. Sądzę, że wersja owsiana, jeśli użyć płatków bezglutenowych zmielonych na mączkę — także. Polecam mrożonkę pt. "owoce leśne" z Lidl.

W przepisie podaję 5 - 6 jajek w zależności od ich wielkości. Ilość białka będzie rzutowała na wysokość warstwy piankowej. Na dużą blachę, sugeruję 6 sztuk. Ilość mąki to 2-3 szklanki. Chodzi o to, że ciasto ma być lepkie i ma na to wpływ min ilość jajek (objętość). Ja zawsze daję 2 szklanki na pewniaka, a potem dosypuję i mieszam rękoma. Ciasto bez glutenu ma to do siebie, że nic go nie spaja, choć w wersji owsianej, powstaje lepsza ciągliwość. No i są różne szklanki w pojemności 😉

Składniki:
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. cukru
  • proszek do pieczenia (bez glutenu lub zwykły)
  • 5 - 6 jajek
  • mąka gryczana, owsiana lub mix obu - 2-3 szklanki
  • owoce,
  • budyń waniliowy
  • kakao lub karob
  • olejek waniliowy (opcjonalnie), nie aromat
  • cukier puder  (opcjonalnie) jeśli budyń jest bez cukru

    Przepis:

    Rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Rozdzielamy jajka. Dodajemy żółtka do masła oraz proszek do pieczenia i cukier. Możemy dodać olejek waniliowy. Mieszamy i dodajemy mąkę/ mąki. Mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Musimy otrzymać 2 duże kule i 2 mniejsze, ciemną i jasną z każdego rozmiaru. Kule ciasta wkładamy do lodówki na 0,5 godziny lub na 20 minut do zamrażarki. W tym czasie ubijamy białka, do których pod koniec dodajemy budyń i trochę cukru pudru jeśli budyń był bez cukru.
    Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Smarujemy formę masłem. Wyjmujemy kule ciasta z lodówki. Zaczynając od dużej, ścieramy na tarce, równo rozkładając na blasze/ w naczyniu. Potem bierzemy drugą dużą kulę. Na ciasto kładziemy pianę, na pianę owoce a na koniec jako warstwa wierzchnia, ścieramy mniejsze kule jak kruszonkę.
    Pieczemy ok. 30-40 minut na termoobiegu, do suchego patyczka. Jeśli wykorzystujemy owoce rozmrożone, to po wyjęciu ciasta z piekarnika, kiedy jest jeszcze ciepły, polewam go za pomocą łyżki sokiem z rozmrożonych owoców. Ciasto jest wtedy wilgotne i mocno owocowe.

Ciasto bez glutenu

Ciasto bez glutenu

Ciasto bez glutenuCiasto bez glutenu

Ciasto bez glutenuCiasto bez glutenu

Smacznego ciasta bez glutenu! 🙂    Pobierz przepis (PDF))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Projekt i wykonanie: fondo.pl